Bakü Azerbaycan Metro Mozaikleri

Bakü Azerbaycan metro mozaikleri

“Azerbaycan’ın mimari sanatını bünyesinde barındıran Nizami istasyonunda uzun soluklu bakım ve restorasyon çalışmaları tamamlandı. İstasyon, işletmeye alma anında olduğu gibi tamamen güncellenmiş bir görünümle yolcuları karşılıyor.
Yaklaşık bir yıl süren bu önlemler, yolcuların hareketini tamamen kısıtlamadan birkaç aşamada gerçekleştirildi. Bakü Metrosu CJSC pahasına gerçekleştirilen onarım çalışmaları kapsamında istasyonun yol duvarlarının mermer kaplaması yenilenmiş, daha sonra peron altındaki bölmeler sökülmüş, peron ve kollektör duvarları güçlendirilmiş, servis odaları onarımları yapılmıştır. modern gereksinimlere uygun olarak. En önemlisi, onarım sürecinde, büyük Azerbaycanlı düşünür, şair, filozof Şeyh Nizami Gencevi’nin adını taşıyan istasyonun iç kısmındaki milli mimari örnekler restore edildi.
31 Aralık 1976’da hizmete giren istasyon, jeolojik olarak karmaşık bir bölgede bulunuyor. Geçen 40 yılda, agresif ortamın bir sonucu olarak, tesisin tesisleri, yapıları ve dekoratif-mimari unsurları ile fonksiyonel olarak önemli diğer ekipmanlar tamamen kullanılamaz hale geldi. Havalandırma sistemi yeterince verimli olmadığı için yıkıcı süreçler hızlanıyordu. Bu nedenle onarımın ilk aşamasında istasyondaki hava akışının normal dağılımını engelleyen engeller ortadan kaldırıldı. Hava sirkülasyon hızını artırmak için platformun altındaki alanda bölmeler yıkıldı, kablo toplayıcılar temizlendi ve her iki platformun dayanıklılığını artırmak için yapıcı önlemler alındı.
Bu dönemde istasyonun yol duvarlarının mermer kaplaması değiştirildi. Bu arada, şu anda kullanılan mermer karoların ömrü 15-20 yıldır. Onarım öncesi mermerler bu süreyi üç katına çıkarmıştır. Çoğu yerde yüzeylerde çatlaklar ve lekeler oluşmuş, renkler solmuştu.
İstasyonun mimari incisinin bulunduğu orta salondaki onarım çalışmalarının ölçeği genişledi. Çalışma sırasında, panellerin arkasındaki destek elemanlarına sahip metal yapılar tamamen bozuldu, artık işlevlerini yerine getiremezdi ve bu nedenle paneller çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirdi. Zaman içerisinde bunun önüne geçebilmek ve görüntüler üzerindeki mozaik elemanların deformasyona uğramaması için bazı yerlerde kaybolan unsurların yerini mozaik unsurunun yerini tutamayacak taşlar almıştır.
Burada da onarım aşamalar halinde gerçekleştirildi. Öncelikle panellerin ve geçiş kemerlerinin (dikmelerin) arkasındaki metal yapılar yenilenmiş ve korozyondan arındırılmıştır. Bu metal yapıların taşıyıcı elemanlarla yenilenmesine paralel olarak panellerin restorasyonu da başlamıştır. Genel olarak, Nizami Gencevi’nin portresine ve ölümsüz “Khamsa” motiflerine dayanan 19 panonun restorasyonu tüm sürecin en zor kısmıydı. Mozaik resimlerin yazarı, SSCB Halk Sanatçısı’nın öğrencisi Zohrab Jabbarov, Profesör Mikayil Abdullayev, seramikçi Elchin Jabbarov ve mermer uzmanı Nizami Valiyev’di.
Paneller, arka panel elemanlarını onarmak için özel olarak tasarlanmış bir cihaz kullanılarak 2-3 metre ileriye taşındı. Daha sonra panelin arkasındaki eski yalıtım tabakası yıkıldı ve neme dayanıklı ve daha güvenilir bir tabaka oluşturmak için modern bir yalıtım, silikon ve seramik çimento tabakası uygulandı. Mozaik görüntüler de elementlerin stabilitesini sağlayan bir madde ile kaplanmıştır. Sonraki süreçte mozaik görüntülerin çatlayan, deforme olan veya kaybolan ve bu nedenle bir parça kiremit veya başka bir malzeme ile değiştirilen kısımlarının orijinalliği restore edildi. Mozaikler için gerçek çinilerden yapılmış parçalarla değiştirildi ve her biri birer sanat eseri olan panolar tamamen restore edildi.
Orta salon tamamen yeni bir mermer elbise ile kaplanmıştır. Restorasyon sonrası pasajların yeni mermer yüzeyleri ve oradaki ağlar çok çekici. Panoların altındaki yazılar, orijinal formatı korunarak, Latin grafikleri ile Azerbaycan alfabesinin sanatsal yazı tiplerinde verilmiştir.
İstasyonun aydınlatılması için büyük çalışmalar yapıldı. Tavan avizeleri tamamen restore edilmiştir. Şimdi istasyonun sanatsal ve mimari tasarımı, Durlum GmbH tarafından kurulan özel bir korozyona dayanıklı metal asma tavan ile tek bir kompozisyon.
Böylece bir sanat mabedi olan Nizami istasyonu sorumlu, meşakkatli ama onurlu bir emeğin örneği ile eski görünümüne kavuşturulmuş ve yaklaşan yarım asırlık yıldönümü arifesinde Bakü Metrosu’nun şehir sakinlerine bir başka katkısı daha olmuştur. ve misafirleri.
Nizami istasyonundaki yürüyen merdivenlerin işletmesinin 2025 yılında sona ereceğini belirtmek gerekir.
Bu nedenle istasyonda kullanımda olan yürüyen merdivenlerin değişimi ve antrenin revizyonu ileride gerçekleştirilecek.”

– Yazı Azerbaycan metrosunun web sitesinden alınmıştır.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: